Kerst Tips

Tip: Koop voor binnen een boom met kluit. Dit zorgt voor minder snel naald verlies. Kijk bij het kopen van de boom of de naalden mooi groen en fris zijn.

Als de naalden die van de boom vallen groen zijn is je boom niet vers. Als je weet of het een boom met of zonder kluit gaat worden, en weet hoe groot of klein deze boom mag wezen, heb je nog de keuze uit verschillende soorten.

De drie bekendste soorten zijn toch wel de 'gewone' groene Fijnspar, de Blauwspar en de Nordmann.Tip: De Groene Fijnspar is de goedkoopste kerstboom soort, maar valt ook vrij snel uit. Wil je echt plezier hebben van je mooie kerstboom? Koop dan een Blauwspar.

De Blauwspar is een duurder soort maar heeft een beperkte naaldval en stevige takken met harde naalden waardoor je echt plezier van je centen hebt. De Nordmannspar is minstends zo sterk als de Blauwspar.

Deze boomsoort kan wel 20 meter hoog worden en is daardoor uitermate geschikt voor als je een grote boom buiten wilt. Je hebt dus besloten wat voor boom het gaat worden en hebt met veel moeite een pracht exemplaar uitgezocht en naar je huis gesleept.

Het liefst wil je jouw boom natuurlijk zo snel mogelijk vol hangen met versiersels die jij mooi vindt. Maar als je wilt geniet en van een mooie boom zonder onnodige naalduitval, lees dan nog even verder. Hier een paar tips om jouw Kerstboom langer te behouden.Tip: Een kerstboom is een buitenplant die in winterrust is. Zet hem daarom nooit op een te warme plek.

Laat de boom rustig acclimatiseren ( in een niet verwarmde bijkeuken oid) en zet de wortels van een kerstboom eerst een paar dagen in het water voordat u de boom binnen zet.

De boom behoudt hierdoor zijn naalden langer dan normaal. De boom kan zich dan goed vol zuigen met water, waardoor er minder snel water te kort komt. Heb je een boom zonder kluit gekocht? Doe dan hetzelfde als bovenstaand, maar voeg glycerine aan het water toe.

Zaag van een kluitloze boom zeker 5 cm van de stam af voordat je hem in de staander met water zet. Nadat de boom zich een paar dagen vol heeft kunnen zuigen heb je natuurlijk helemaal zin om de boom op een mooi plaatsje in je huis te zetten. Maar is de mooiste plaats ook de beste plaats voor de boom?Tip: Let er bij het plaatsen op dat je de kerstboom nooit in de buurt van een verwarming zet wegens brandgevaar. En plaats hem in een grote stevige emmer en vul de emmer met aarde zodat de kerstboom niet om kan vallen.

Als je kaarsen in de kerstboom zet, wees dan extra voorzichtig en zet in ieder geval een emmer water of brandblusser klaar en besproei de boom dagelijks met de plantenspuit gevuld met water.

Een vochtige boom vat minder snel vlam dan een uitgedroogde...En nu wil je natuurlijk toch echt eindelijk eens je mooie spulletjes in de boom gaan hangen?

Wat gaat het worden dit jaar? Zelf geknutselde dingetjes die je samen met je kinderen gemaakt hebt, snoepgoed of je o zo sjieke ballen van de Bijenkorf? Wacht daarmee alstjeblieft nog even één dagje...Tip: Laat de boom een halve dag uitrusten op de gekozen plaats. De takken van de boom hangen namelijk altijd nog een beetje uit. Als de takken uitgehangen zijn komt je versiering nog mooier uit.

Je hebt de boom nu alle rust gegund, op de beste plek in je huis gezet en prachtig mooi versiert. En toch laat dat ding zijn naalden vallen! Helaas kan je nooit helemaal voorkomen dat een boom zijn naalden laat vallen.

Een boom laat namelijk, als de naalden 3 jaar aan de boom hebben gezeten, zijn naalden vallen. De naalden die aan de boom zitten zijn dus van de laatste 3 jaar!

Daarom zitten er ook geen naalden in het midden van de boom. En een droge boom is in ieder geval een boom die zijn naalden laat vallen! En dat wil je natuurlijk zo simpel mogelijk voorkomen.Tip: Geef vooral een kerstboom met kluit veel water! Zorg dat het overtollige water weg kan lopen uit de pot d.m.v een paar gaten in de bodem. Een halve liter water per dag voor een middelgrote kerstboom is geen overbodige luxe.

Of, als je zeker wilt zijn dat in de zomer geen naalden meer in je huis terug vindt: koop een kunstboom... Heb je een kerstboom met kluit gekocht en wil je hem graag volgend jaar nog een keer gebruiken? Plant hem dan in je tuin. Ik zelf heb zo mijn Blauwspar Kerstboom al eens 4 jaar met kerst her-gebruikt.Tip: Laat de boom voor je hem in de tuin plant eerst weer acclimatiseren. Net zoals de boom tijd nodig had om te wennen aan de binnentemperatuur, zo moet hij ook weer wennen aan de kou.

Plant de boom met de aarde waar hij de hele kerst in gestaan heeft (en wortels heeft kunnen vormen) in een gat in de tuin. Vul het gat eventueel op met een goede tuinaarde en compost.Tip: Ben je nog op zoek naar last minute inkopen of cadeau'tjes onder de kerstboom? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de openingstijden in jouw stad of dorp. Voor webshops is het namelijk vaak niet te doen om op hele korte termijn te leveren. Dit hoeft niet door de voorraad te komen, maar dit komt ook door Post NL, die een topdrukte kent rondom de kerst.

Een handige site om de openingstijden rondom kerst te bekijken is deze site. Dankzij de automatische locatieherkenning zie je wat in jouw buurt geopend (of gesloten) is.